Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Φιλέτο λαβράκι με σπανάκι και κάπαρη...

Χρόνια πολλά σε όλους!!! Μετά από ένα μικρό διάλειμμα για ξεκούραση, φαγητό και οικογενειακές μαζώξεις, επιστρέψαμε με μια συνταγή για ψαράκι. Το σηκώνουν άλλωστε οι μέρες που έρχονται για να αποτοξινωθούμε λιγάκι από το κρέας, που κοντεύει να βγει από τα αφτιά μας!!! 
Αν η λέξη "φιλέτο" σας τρομάζει, σας λέω ότι μπορείτε πολύ εύκολα να φιλετάρετε ψάρι ή ακόμα-ακόμα να βάλετε ολόκληρο το ψάρι. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο!

ΥΛΙΚΑ:

2 λαβράκια (περίπου 400 gr το καθένα)
2 μέτριες πατάτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
500 gr σπανάκι
2 κουτ. σούπας κάπαρη
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Εγώ συνηθίζω να το αφήνω κανά μισάωρο σε λεκανίτσα με νερό και λευκό ξύδι. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες περίπου 0,5-1 cm. Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε λάδι να ζεσταθεί καλά. "Φοβερίζουμε" τις πατάτες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τις βγάζουμε απ' την κατσαρόλα και την αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, που προηγουμένως έχουμε ψιλοκόψει.Το τσιγαρίζουμε για λίγο μόνο του και αμέσως μετά προσθέτουμε και το σπανάκι.
Αφήνουμε το σπανάκι να τσιγαριστεί καλά και να βγάλει τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, έως ότου μείνει με ελάχιστη υγρασία.
Ταυτόχρονα φιλετάρουμε το ψάρι (αν μπορεί ο ψαράς μας ακόμα καλύτερα!). Το μυστικό είναι το σωστό μαχαίρι: κοφτερό, με όσο πιο λεπτή λεπίδα γίνεται και οπωσδήποτε με ίσια λεπίδα και όχι πριονωτό!!! Σε επιφάνεια κοπής τοποθετούμε το ψάρι και κόβουμε ακριβώς εκεί που τελειώνει το κεφάλι μέχρι να συναντήσουμε το κεντρικό κόκκαλο. Σ' αυτό το σημεία πλαγιάζουμε το μαχαίρι και κόβουμε παράλληλα με το κόκκαλο. .
Καλό είναι όσο κάνουμε αυτή τη διαδικασία, με το ελεύθερο χέρι να πιέζουμε το ψάρι, για να μην ξεφύγουμε πολύ και έχουμε φύρα
Μόλις φτάσουμε στην ουρά, αφαιρούμε το κομμάτι που φιλετάραμε και αφαιρούμε τα αγκάθια από το σημείο της κοιλιάς. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και το κάτω μέρος του ψαριού.  
Μόλις τελειώσουμε με το ψάρι και είναι έτοιμο το σπανάκι, στήνουμε το πιάτο. Σε μια λαδόκολλα τοποθετούμε πρώτα μια στρώση από τις πατάτες.  
Από πάνω βάζουμε το μισό σπανάκι και την μια κουταλιά της κάπαρης, που έχουμε ψιλοκόψει. 
Τέλος τοποθετούμε το λαβράκι σταυρωτά, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και λίγο λαδάκι. 
Κάνουμε την λαδόκολλα πακέτο, το τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σ' ένα ταψί. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο ψάρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για 30-40 λεπτά. 
Βγάζουμε από το φούρνο, σερβίρουμε με την λαδόκολλα και απολαμβάνουμε! 
Καλή όρεξη!

6 σχόλια:

  1. Τρώμε πολύ συχνά ψάρι Σοφία μου μιας και ο σύζυγος είναι φανατικός ψαράς!!!!!! Το πιάτο σου θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!! Φαίνεται τόσο νόστιμο και λαχταριστό και καθόλου δύσκολο!!!!
    Πολλές ευχές και φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εχεις και φρεσκο ψαρακι, ακομα καλυτερα! Περιμενω εντυπωσεις... Πολλα φιλια!!!

      Διαγραφή
  2. Να με κάψεις θες;; Μου τρέχουν τα σάλια! Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση, άρα και γευστικά μια χαρά θα είναι! Πολύ καλά έκανες και πρότεινες ψαράκι! Πολλά φιλιά Σοφάκι μου και καλό βραδάκι! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά από τόσο κρέας που φάγαμε, είπα να κάνουμε ένα διάλειμμα πριν ξαναπέσουμε με τα μούτρα!!!
    Καλό βράδυ κορίτσι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλήμερα Σοφία και Χρόνια Πολλά!

    Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου από πολλές πλευρές.
    Το φιλεταρισμένο ψάρι είναι από τις αγαπημένες μου επιλογές και εσύ μας το προτείνεις τέλεια σερβιρισμένο!

    Σε φιλώ, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου και για τις ευχές σου και για τα καλά σου λόγια... Από σένα έχουν άλλη βαρύτητα!!! Πολλά φιλιά και καλή χρονιά!

      Διαγραφή